سه شنبه 10 تير 1404 شمسی /7/1/2025 6:31:26 AM
  • گروه مطلب:| گزارش| معدن| فارسی|
  • کد مطلب:82811
  • زمان انتشار:دوشنبه 9 تير 1404-7:23
  • کاربر:

جمعه گذشته بهای مس در بازارهای جهانی کاهش یافت. افت قیمت این فلز در پی توافق بی‌‌سابقه‌‌ بین پالایشگران چینی و شرکت معدنی آنتوفاگاستا شیلی برای فرآوری رایگان کنسانتره مس رخ داده است.
فرآوری رایگان فلز سرخ

این توافق که نیمی از تولید این شرکت در سال ۲۰۲۶ را شامل می‌شود، به‌‌رغم ماهیت غیرعادی خود، به نفع پالایشگران چینی تمام شده است. این خبر بلافاصله با تاثیر بر بازار، موجب کاهش قیمت‌‌ جهانی مس شده است. در معاملات ابتدایی روز جمعه در بازار کومکس آمریکا، بهای هر پوند مس برای تحویل در سپتامبر بیش از یک‌درصد کاهش یافت و به۵.۰۴دلار رسیده است.

با توجه به این کاهش یعنی قیمت هر تن مس معادل حدود ۱۱‌هزار و ۱۲۰ دلار است. کارشناسان معتقدند، کاهش قیمت به این دلیل بوده است که معامله‌‌گران پس از پنج روز افزایش پیاپی قیمت، برای حفظ سود خود، به فروش اقدام کرده‌‌اند. از سوی دیگر در بورس فلزات لندن (LME)، شکاف قیمتی فزاینده میان بازار ایالات متحده و دیگر بازارهای جهانی، شرایط متفاوتی را رقم زده است. در روز جمعه، قیمت معاملات آتی سه‌‌ماهه برای مس در بورس لندن به ۹۸۸۷ دلار در هر تن رسیده است. دلیل این شکاف قیمتی، پیش‌‌خرید گسترده توسط شرکت‌های آمریکایی پیش از اعمال تعرفه‌‌های احتمالی بر واردات فلزات است.

توافق صفر دلاری
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، تعدادی از پالایشگران چینی با شرکت آنتوفاگاستا به توافق رسیده‌‌اند تا کنسانتره مس این شرکت را بدون دریافت هیچ‌گونه هزینه‌‌ای فرآوری کنند. این توافق، که نیمی از تولید سال ۲۰۲۶ این شرکت را شامل می‌شود، اگرچه در ظاهر به سود شرکت‌های فرآوری نیست، اما در شرایط کنونی صنعت پالایش چین، توافقی نسبتا مطلوب برای پالایشگران این کشور به شمار می‌رود. به گزارش «Shanghai Metals Market»، شرکت معدنی آنتوفاگاستا شیلی مزایده خود را برای پالایش با پیشنهاد منفی ۱۵ دلار به ازای هر تن آغاز کرده است.
رقمی بی‌‌سابقه که نسبت به نرخ‌های پایان سال ۲۰۲۴ (۲۱.۲۵ دلار به ازای هر تن) کاهش چشمگیری داشته است. این عدد به روشنی نشان می‌دهد که هزینه‌‌های فرآوری تا چه اندازه کاهش یافته و قدرت چانه‌‌زنی شرکت‌های معدنی نیز در حال تضعیف است. در بازار نیز نرخ‌های فعلی به حدود منفی ۴۳ دلار رسیده‌‌؛ یعنی پالایشگران باید در ازای دریافت و فرآوری به تولیدکنندگان پول پرداخت کنند. از این منظر، توافق صفر دلاری با آنتوفاگاستا، برای پالایشگران چینی یک برد محسوب می‌شود.

نقش کلیدی چین در کاهش هزینه‌‌ها
تحلیلگران شرکت SP Angel که در حوزه تامین مالی معادن و فلزات فعالیت دارد، تاکید کرده‌‌اند که دولت چین تلاش زیادی در جهت کاهش هزینه‌‌های تولید شرکت‌های داخلی، به‌‌ویژه در بخش انرژی کرده است. کاهش هزینه برق، که جزو عوامل کلیدی در صنایع انرژی‌‌بر همچون پالایش فلزات محسوب می‌شود، به شرکت‌های چینی اجازه داده تا با قیمت‌های پایین‌‌تر فعالیت کنند و رقبای غربی را از میدان رقابت خارج کنند. این سیاست حمایتی، ضمن آن‌‌که به تقویت صادرات چین کمک کرده، اکنون تاثیر خود را در بازار جهانی نیز نشان داده است. برخی پالایشگاه‌‌های چینی برای پوشش موقعیت‌‌های فروش خود در بورس فلزات لندن، صادرات را به‌‌شدت افزایش داده‌‌اند.

تلاش برای حفظ تراز مالی
بر اساس گزارش بلومبرگ، دست‌‌کم ۳۰‌هزار تن مس از پالایشگرانی همچون شرکت مس جیانگشی و گروه Tongling در هفته‌‌های آینده به انبارهای بورس فلزات لندن در آسیا ارسال خواهد شد. رویترز نیز به نقل از منابع مطلع، گزارش داده است که حدود ۱۰پالایشگاه چینی در حال آماده‌‌سازی ۴۰ تا ۵۰‌هزار تن مس برای تحویل به بورس فلزات لندن هستند. این روند به وضوح نشان می‌دهد که چین با استفاده از ظرفیت‌‌های تولید داخلی و سیاست‌‌های حمایتی، در حال ایفای نقش پررنگ‌‌تری در تنظیم بازار جهانی مس است.

بانک سرمایه‌گذاری گلدمن ساکس نیز در گزارشی تاکید کرده است که قیمت مس در بورس لندن ممکن است در ماه اوت به اوج ۱۰۰۵۰ دلار در هر تن برسد. گلدمن این رشد را نتیجه، تنگنای عرضه در خارج از آمریکا، دانسته است. با این حال، تحلیلگران این بانک بر این باور هستند که با آغاز تعرفه‌‌های ۲۵ درصدی واردات ایالات متحده از ماه سپتامبر، قیمت‌ها بار دیگر کاهش خواهد یافت و به زیر ۱۰‌هزار دلار برخواهدگشت.

نوسان ادامه دارد
ذخایر انبارهای آماده تحویل بورس فلزات لندن (LME) در سال‌جاری میلادی حدود ۸۰‌درصد کاهش یافته و اکنون تنها معادل یک روز مصرف جهانی است. این افت شدید باعث شکل‌‌گیری وضعیت وارونگی (backwardation) یا افزایش قیمت‌های نقدی نسبت به آتی شده و همین امر، صادرات از سوی پالایشگران چینی را تحریک کرده است.

همزمان با انتشار خبر افزایش صادرات، تفاوت میان قراردادهای نقدی پالایش و قراردادهای سه‌‌ماهه نیز کاهش یافته و از سطح ۲۸۰ دلاری در ابتدای هفته پایین آمده است. در مجموع، بازار مس در سال ۲۰۲۵ نوسانات بسیار شدیدی را تجربه کرده است. این فلز در پایان ماه مارس به بالاترین قیمت تاریخ خود رسیده‌‌، اما تنها دو هفته بعد تا مرز ۴ دلار سقوط کرده است. با این وجود، از ابتدای سال تاکنون، بهای مس بیش از ۲۰‌درصد رشد داشته است.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین