در شرایط فعلی سهم معدن در تولید ناخالص داخلی کشور بسیار پایین است. متاسفانه طی سهسال گذشته شاهد کاهش سهم معدن در GDP هستیم. وضعیتی که به هیچوجه مناسب نبوده و اگر ادامهدار باشد باعث ترس و فرار سرمایه از کشور خواهد شد و روند خصوصیسازی در بخش معدن را کاهش خواهد داد. موضوعی که البته چندسالی است اتفاق افتاده، بسیاری از سرمایهگذاران معدنی و فعالان اقتصادی باور دارند که از سرمایهشان در کشور حمایت نمیشود و در نتیجه ترجیح میدهند به کشورهای اطراف از جمله ترکیه و امارات رفته و با خیالی آسودهتر به ادامه حیات بپردازند.
بدینترتیب روند خصوصیسازی و جذب سرمایه توسط بخشخصوصی نهتنها روز به روز افزایشی نبوده بلکه در مواردی کاهش هم یافته است. از نظر بخشخصوصی هزینه تمامشده تولید و سود و زیان مهمترین عوامل چالشی هستند. در این بین موارد متعددی تاثیرگذار هستند که میتوان به تغییر قوانین اشاره کرد؛ قوانینی که بهطور مستقیم بر فعالیتهای معدن کاری تاثیر میگذارد. تغییر قانون از همه مهمتر مرتبط با صادرات محصولات است. در این خصوص گفته میشود که اگر مسوولان مربوطه روندی که در اعمال بخشنامههای مختلف عوارض یا مالیات صادراتی به وجود میآید را اصلاح نکنند، باعث ترس بخشخصوصی و فرار سرمایه میشوند. در ادامه منابع طبیعی و محیطزیست نیز گاهی مشکلآفرینی میکنند، گاهی هم معدنکار با موانع متعدد آن منطقه از جمله عدم دسترسی به جاده اصلی، نداشتن برق و نیازهای ابتدایی مواجه است؛ چالشهایی که باعث تاثیرگذاری در سوددهی فعالان بخشخصوصی میشود و آنها را روز به روز بیانگیزهتر میکند.
دولت در جزئیترین امور دخالت دارد!
در این خصوص رییس اتاق بازرگانی استان کرمان گفت: تنها راه نجات کشور بخشخصوصی است اما دولت در جزییترین امور هم دخالت دارد در حالی که دنیا بخشخصوصی را تجربه کرده است.
سیدمهدی طبیبزاده افزود: اگر دو پروژه در بخشخصوصی و دولتی بهصورت یکسان باشد میبینید این دو بخش کدامیک کار را ارزانتر تمام میکند. وی خطاب به سخنگوی دولت ادامه داد: در دولت چهاردهم که تحولگراست این موضوع را جا بیندازید و در دستور کار بگذارید.
طبیبزاده تاکید کرد: به بخشخصوصی اعتماد شود، اگر کشور سرپا مانده به همت و جانفشانی بخشخصوصی است که چراغ تولید را روشن گذاشتهاند.
وی با انتقاد از وجود انحصار در برخی بخشها گفت: در معدن انحصار کامل وجود دارد، تا ۵۵درصد استخراج خام صورت میگیرد و با این روند تا دوسال آینده معادن ضررده خواهند بود.
طبیبزاده تصریح کرد: ایمیدرو یک قرارداد بسته است که ۴۰هزار متر از مساحت کرمان یعنی ۶۰ تا ۷۰درصد از سرمایه معدنی در اختیار این شرکت قرار میگیرد که بخشی را حبس و مابقی را رها میکند.
وی به ناترازی برق نیز اشاره کرد و گفت: برق نباشد مشکلات امنیتی ایجاد میشود، چطور با ۲۰هزار مگاوات جبران ناترازیها ممکن است؟ رییس اتاق بازرگانی کرمان افزود: وعدههایی در حوزه نیروگاه خورشیدی داده شده اما باید بررسی کرد که چقدر اجرایی شده و چقدر شدنی است؟
ضرورت اصلاح حکمرانی اقتصادی کشور
طبیبزاده با اشاره به رشد اقتصادی منفی یا نزدیک به صفر کشور در دوران مختلف بیان کرد: تا حکمرانی اقتصادی کشور اصلاح نشود تلاشها بینتیجه است.
وی تاکید کرد: تا وقتی قانون، دولت را در موقعیتی قرار میدهد که بخشخصوصی التماس و هزینه کند موانع رفع نمیشود.
نیاز به ورود دولت به حوزه هوشمصنوعی
رییس انجمن شرکتهای دانشبنیان استان هم اظهار کرد: در هوشمصنوعی چین دولت خود ورود کرده چون هزینهها در این حوزه بالاست و بخشخصوصی توان توسعه در این حوزه را ندارد.
نوذری ادامه داد: اگر دولت به حوزه هوشمصنوعی ورود کند امیدواری ایجاد میشود و از بسیاری مهاجرتها هم جلوگیری میکند.
رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی کرمان هم با اشاره به یکپارچه نبودن درگاهها گفت: تعداد زیادی استعلام نیاز است و گاهی تا به انتهای استعلامها میرسیم استعلامهای اولیه باطل شده است. حامد بدرآبادی اضافه کرد: در زمینه واردات ماشینآلات، واحدهای تولیدی برای ورود با معطلی مواجه میشوند یا ارز تخصیص داده نمیشود.
وی با اشاره به کمبود برق تصریح کرد: خسارت این ناترازی حدود ۲۰میلیارد دلار پیشبینی میشود که معادل سهسال واردات ماشینآلات صنعتی است.
بدرآبادی افزود: ۳۰ تا ۳۵درصد محصول کشاورزها بهدلیل قطعی برق از بین رفت و امنیت غذایی و تولید کشور را مورد آسیب قرار میدهد.
اختلال ۷۰روزه
بدرآبادی تصریح کرد: ۷۰روز است با اختلال در سامانه برای واردات تجهیزات تولید برق مواجه هستیم.
رییس کمیسیون احداث و توسعه اتاق بازرگانی کرمان نیز با اشاره به انحلال شورای صنایع توسعه مکران گفت: هفتماه زمان از دست رفته است اما اتاق ایران آمادگی همکاری در حوزه مکران دارد.
نقوی افزود: صدور خدمات فنی نیاز به رایزنی تعاملات دو کشور دارد که در سفر رییسجمهور به تاجیکستان این تعامل ایجاد شد و سه شرکت ایرانی بهزودی فعالیت خود را در این کشور آغاز میکنند.
وی ادامه داد: فرودگاه شهر کرمان بهعنوان یک فرودگاه بینالمللی در شأن این شهر نیست و سرمایهگذار وجود دارد که در بیش از یکسال میتواند تغییرات لازم را ایجاد کند.
افزایش پیچیدگی و مشکلات در واردات و صادرات
رییس کمیسیون واردات و تجارت اتاق بازرگانی کرمان نیز با اشاره به اینکه مسائل صادرات و واردات سخت تر شده است، گفت: در زمینههای برگشت ارز، سامانه جامع تجارت و امور دیگر افزایش پیچیدگیها و مشکلات دیده میشود.
محمدی با بیان اینکه ثبت سفارشها عادلانه نیست اضافه کرد: بزرگترین مشکل، ناهماهنگی بین سیاستهای ارزی و گمرکی است. وی افزود: هر کشوری تجارت را تسهیل کند و صادرات آن توسعه یابد اقتصاد آن رشد پیدا میکند.
وی با اشاره به سختگیریها در اجرای تعهدات ارزی تاکید کرد: باید محصول صادرشده فروش برود تا بتوانیم تعهد ارزی خود را انجام دهیم، ما که نمیخواهیم تعهدات را اجرا نکنیم.
قیمت مواداولیه در بورس هزینه تولید را افزایش داده
رییس انجمن پلیمر استان کرمان هم بیان کرد: باید به بازاریاب پورسانت دهیم، اینها و هزینههای دیگر باعث میشود نتوانیم ارز را ۹۰ یا ۱۰۰درصد بازگردانیم.
افرازی ادامه داد: مواد اولیه را باید در بورس با ارز رقابتی خریداری کنیم که یک رقابت دیگر هم آنجا صورت میگیرد و قیمت باز هم بالاتر میرود تا اینکه هزینههای سربار و بستهبندی هم به آن اضافه میشود و قیمت تولید ما فراتر از ارز آزاد درمیآید.
بهگفته وی واردات شمش یا واردات در مقابل صادرات را حذف نکنید که بتوانیم تعهدات ارزی را رفع کنیم.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست